Подземно строителство“ и Ядрена химия“ влизат в Списъка на защитените специалности в университетите. Общо 46

...
Подземно строителство“ и Ядрена химия“ влизат в Списъка на защитените специалности в университетите. Общо 46
Коментари Харесай

Увеличават броя на защитените специалности в университетите

„ Подземно строителство “ и „ Ядрена химия “ влизат в Списъка на предпазените специалности в университетите. Общо 46 студенти ще се образоват за бакалавърска степен в постоянна и задочна форма по тях.

За първата ще се одобряват в Минно-геоложкия университет „ Иван Рилски “ в София, а за втората - в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, оповестяват от пресслужбата на Министерския съвет (МС).

Добавянето на двете нови специалности в листата става с призната от държавното управление смяна в Постановление № 64 за изискванията и реда за одобряване на броя на одобряваните за образование студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения и за приемане на Списък на предпочитаните професионални посоки и на Списък на предпазените специалности.

С включването на „ Подземно строителство “ и „ Ядрена химия “ в листата броят на предпазените специалности се усилва до 29. Досега той включваше 27 специалности, от които 13 са в региона на филологиите, две са в региона на природоматематическите науки, а останалите 12 са инженерни. „ Защитени специалности “ са тези, към които няма задоволителен интерес, само че има нужда от висококвалифицирани експерти.

 istock istock

Завършилите „ Подземно строителство “ получават професионална подготовка „ Инженер по подземно строителство “, като сходни експерти стават все по-търсени от работодателите, гласят част от претекстовете за превръщането на специалността в предпазена. Дипломиралите се студенти могат да се осъществят в ръководството на планове в региона на подземната инфраструктура, в минно-строителни и миннодобивни предприятия, в сдружения и компании, които правят подземно градско, тунелно, транспортно и хидроенергийно строителство, строителство на метрополитени и подземни градски информационни уреди, както и други типове подземно и надземно строителство. Специалността е все по-важна предвид на реакцията към зачестилите естествени бедствия като наводнения, свлачища и срутища, се споделя още в претекстовете.

Обучението по „ Ядрена химия “ е основно за подготовката и обезпечаването с фрагменти за бранша на нуклеарните технологии и нуклеарната енергетика, както и за националната сигурност, се показва в претекстовете за превръщането на специалността в предпазена. Солидната общохимична подготовка на студентите им разрешава да работят и в сфери отвън приложението на нуклеарната сила и йонизиращите лъчения. Дипломираните експерти са квалифицирани за изследователска, софтуерна, внедрителска, аналитична и индустриална активност. Над 80 % от приключилите се осъществят в региона на нуклеарната и радиохимия, радиоекология, ядрена медицина, надзор на опазването на околната среда, както и в научни институти.

С друга смяна в постановлението се дава право на министъра на образованието и науката да предлага за одобряване и по-голям от избрания брой на одобряваните за образование студенти по компетентност от контролираните професии „ Медицина “. Тази опция ще може да се осъществя след координиране с министъра на опазването на здравето и в границите на получените поръчки на висшите учебни заведения за броя на одобряваните за образование студенти. Целта е да се подхващат стъпки в посока понижаване дефицита на лекари в здравните заведения в страната.

За предпочитаните професионални посоки и за предпазените специалности, след стимулирано предложение на отрасловия министър, министърът на образованието и науката ще може да предложи по-голям брой студенти и докторанти от декларираните от съответния университет. Това ще се случва след оценка на комисията в Министерството на труда и обществената политика за нуждата от такива експерти. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР